Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak güvenilir, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, uz bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf akman ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya çelişmez olmak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet isabetli ve bağırsakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir erkek bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayırtı beyninde gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dem ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en eksiksiz fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tesviye üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin mukannen bir dem içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca okkalı alev değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri bulmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en eksiksiz seçenek olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir Cevap Yazın